Minősített Közművelődési Intézmény Cím

Közművelődési és könyvtári intézmények kiemelkedő munkáját
ismerték el a magyar kultúra napján 

2020.01.23.

 Közművelődési és könyvtári intézmények kiemelkedő munkáját ismerték el a magyar kultúra napján

Az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont január 22-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága rendezésében megvalósuló díjátadó ünnepségnek és a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett gálaműsornak. Az eseményen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és dr. Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára Minősített Könyvtár Cím, Könyvtári Minőségi Díj, Minősített Közművelődési Intézmény Cím és Közművelődési Minőség Díj elismeréseket adott át.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár megnyitóbeszédében azt hangsúlyozta, hogy olyan időszakot él a magyar nemzet, amikor a kultúra kiemelt támogatást kap, hiszen nincs még egy ország, amely Magyarországhoz hasonló mértékben fordítana a GDP-ből kulturális fejlesztésekre. A magyar nemzet kultúrája, nemzeti gyökereinkből táplálkozik, értékeink megmentése, megőrzése és átadása kiemelt feladatunk – hangsúlyozta az államtitkár.

Minősített Könyvtár címmel és a Könyvtári Minőségi Díjjal ismerte el – pályázat útján – a kultúráért felelős miniszter a könyvtári minőségirányítás módszereinek alkalmazásával elért kiemelkedő teljesítményt nyújtó, a könyvtárhasználók elégedettségét biztosító magas színvonalú szolgáltatások megvalósításért és folyamatos fenntartásért a nyilvános könyvtárakat.

Minősített Könyvtár Címben részesült:

a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár;

a pécsi Csorba Győző Könyvtár;

az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár;

a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár;

a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár;

a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény;

valamint a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár

Könyvtári Minőségi Díjban részesült:

a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.

A közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségelvű működésének elismerésére címet, illetve díjat adományozott a kultúráért felelős miniszter. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím azoknak a közművelődési szervezeteknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Minősített Közművelődési Intézmény Címben részesült:

a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft.;

az Agóra Veszprém Kulturális Központ;

a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház;

a Felsőtárkányi Művelődési Ház;

a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ, Vörösmarty Művelődési Ház;

a vésztői Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár,

továbbá a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár.

A miniszter évente legfeljebb egy Közművelődési Minőség Díjat adományozhat annak a szervezetnek, amely az önértékelés keretében vizsgálja és értékeli a szervezet működését, különösen szervezeti adottságait és eredményeit. A mérések eredményeinek elemzése alapján meghatározza szakmai céljait és szolgáltatásainak fejlesztését, amelyek megvalósításához intézkedési terveket készít.

A 2019. évi Közművelődési Minőség Díj elismerésben a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Babits Mihály Kulturális Központ részesült.

A magyar kultúra napi gálaműsor kultúránk számos, méltán elismert alkotóját és előadóművészét vonultatta fel.

A résztvevők többek között megtekinthették a Kossuth-nagydíjjal kitüntetett, tavaly elhunyt operatőr, fotóművész és rendező, Sára Sándor Vízkereszt című rövidfilmjét.

Az ünnepi gálaműsoron a Magyar Nemzeti Balett növendékei, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate Énekkara, Németh Kristóf és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Benedekfi István zongoraművész, Bátori Éva operaénekes és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész lépett fel. A cirkuszművészet világába Bakk Diána és Simon András artistaművészek produkciójával nyert betekintést a közönség.

A díjazott intézményeknek gratulálunk, szakmai munkájukhoz további sikereket kívánunk.

Forrás: nmi.hu

Kérdése, észrevétele van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjük adja a hozzájárulását.

10 + 6 =

Megszakítás