ÜvegSzerElem

2024.11.08. 17:00 - 2024.12.01. 18:00 Agóra teremgaléria

Thury Alexa üvegműves kiállítása
Megnyitó: november 8. 17 óra

A kiállítást megnyitja: Sipos Anna művészettörténész
Gitáron közreműködik: Vári András

Thury Alexa a „Tiffany” és a „Fusing” technikákat leginkább alkalmazó üvegműves, aki megismerkedett a klasszikus ólomüveg készítés, a casting (öntés-olvasztás, üvegszobor készítés), a boroszilikát (lámpatechnika) és a varázslatos üvegfúvás világával is.

A technikák elsajátítását és néhány nyilvános szereplést követően, hosszabb időre gyermekei nevelése és más területen végzett munka mellett inkább csak családjának készített ajtó-, ablak-, bútorbetéteket, ajándéktárgyakat. Majd később egy újabb tanfolyam adta meg a lökést, hogy újra az üvegolvasztás rabja legyen, így azóta rendszeresen izzik a kemence veszprémi műhelyében.
Minden kis maradék vagy tört üvegdarabot igyekszik felhasználni, így az újrahasznosítás és fenntarthatóság jegyében készülnek alkotásai.

Elhivatottságát kiválóan tükrözik az alábbi gondolatok:

„Az üveggel való alkotásban azt szeretem a legjobban, amikor mintha felsőbb erők által vezérelve jutnak eszembe ötletek, kivitelezhetőségek, megoldások. Inspirálnak a tájak, hegyek, levelek, a természet, a városok sziluettjei éppúgy, mint az érzések, elvontabb fogalmak.

Mivel gyermekkoromban Balatonakarattyán éltem és azóta is sok időt töltünk ott, nagyon kötődöm a Balatonhoz. Ez a kötődés sok munkámban visszaköszön, a Balaton formája, színe, hangulata. Mintha egyfajta kötelességnek érezném visszaadni mindazt a szépet és jót, amit én kaptam a Balatontól, aminek a mai napig lenyűgöz a látványa.

Veszprémben élek és alkotok felnőtt korom óta, természetes, hogy Veszprémet is nagyon szeretem, a Tűztorony, a veszprémi Vár, a Völgyhíd már meg is ihletett és több alkotásomban is visszaköszönt. Éppen ezért nagyon nagy öröm számomra, hogy most a városomban is bemutatkozhatok!

Célom és vágyam, hogy alkotásaimmal terjesszem az üvegművészet szépségét, különlegességét, hogy ez a csodálatos szakma ne merüljön feledésbe főleg úgy, hogy idén UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség.

Álmom egy üvegfúvásra alkalmas üvegolvasztó huta Veszprémben, vagy a közelben, hogy több alkalmam lehessen gyakorolni ezt a mesés mesterséget. Látni, tapasztalni, kísérletezni, amikor olvad, izzik, képlékennyé válik és formázható lesz ez a fantasztikus alapanyag, ami teljesen rabul ejtett.”

Alkotásait az alábbi kiállításokon volt alkalma bemutatni:

2001: A Magyar Kézművességért Alapítvány és a Magyar Országos Művészi Kézműves Egyesület által az Iparművészeti Múzeumban rendezett „Kézművesség az Ezredfordulón” című kiállítás – csoportos

2001: Balatonkenesei Könyvtár – egyéni

2002: A Magyar Kézművességért Alapítvány és a Magyar Országos Művészi Kézműves Egyesület által az Iparművészeti Múzeumban rendezett „Magyar Kézművesség-2002” és „Kossuth és kora” című kiállítás – csoportos

2002, 2003: Gyöngyhalászat című kiállítás, Balatonkenese – csoportos

2003: Amateur Artium című kiállítás, Balatonfüred – csoportos

2019: A Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület szervezésében „Igazi világom a Balaton” című kiállítás, Balatonakarattya – egyéni

2024: A Szimultán Művészeti Iskola végzős csoportjának „Együtt” című kiállítása, Budapest – csoportos

A kiállítás megtekinthető december 1-ig, a Teremgalériában.

Date and time

2024-11-08 17:00-tól
2024-12-01 18:00-ig

Location

Agóra teremgaléria