Mészáros Máté – A távolság mechanikája részvételi performatív séta I TÁNC

2021-09-03 19:00 - 20:00
Mészáros Máté Távolság mechanikája című produkciója a járvány következtében egy merőben új formát öltött. Az alkotók szándéka az volt, hogy a lezárások ideje alatt is a közönségnek lehetősége legyen az előadóművészet fizikai megtapasztalására, így jött létre az eredeti koreográfia kilenc elemét újra-játszó, részvételi séta.
Az előadás részvételi verziójában az alkotók egy egész másfajta befogadásra invitálják a nézőket. Az előadást meghatározó mozdulatsorok és konstellációk piktogramokra lettek „lefordítva”, amelyeket köztéren, egymástól kényelmes sétatávolságban fekvő pontokon, a résztvevők rendelkezésére bocsátott kisfüzetekben található grafikák segítségével akár önállóan is végrehajthatják. Az utat közösen, a koreográfus vezetésével végig járva a passzív megfigyelőben is egésszé áll össze az előadás koreográfiáinak folyamata – ez esetben az utcán.
Az úton végig haladva a résztvevők maguk is táncossá válhatnak, közelebbről megismerhetik a mozgásban való együttműködést. Ilyen módon maguk is megtapasztalhatják a koreográfia alapgondolatát, a mozgó testek változó viszonyát és távolságát egymáshoz képest.
A séta 2021 júniusában Budapesten valósult meg először a PLACCC Fesztivál keretében.
Előzetes: https://vimeo.com/manage/videos/567836620
Koncepció: Mészáros Máté
Grafikák: Fischer Balázs
Producer: SÍN Művészeti Központ
//🇬🇧🇬🇧🇬🇧
From Agóra Veszprém
Free of charge
The choreography of Máté Mészáros titled Mechanics of Distance took another form during the time of the pandemic. It started off as a plan B to be able to share the work while spaces are closed, gatherings are prohibited, while preserving the physical experience of arts. He developed a participative walk to enact nine stages of the choreography. The series of movements and constellations of the piece have been translated into nine pictograms, drawn by a Hungarian visual artist.
The participants can follow a route – on their own or together guided by the choreographer- and can recreate the movements, become dancers themselves, get familiar with the collaboration of moving bodies – thus stepping into a quasi-performative role from that of a viewer. While proceeding the participants get the chance to piece together the choreography of the performance into a whole, to have a physical sensation of the changing proximity of the bodies in the space – in this case in the street.
The first walk took place in JUne 2021 in Buapest within the framework of PLACCC Festival.
Trailer: https://vimeo.com/manage/videos/567836620
Concept: Máté Mészáros
Grafics: Balázs Fischer
Producer: SÍN Arts Centre
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre. További információ: www.veszprembalaton2023.hu
The event is realised with the support of the European Capital of Culture Veszprém-Balaton 2023 project. More information:
https://veszprembalaton2023.hu/en
A fesztivál szakmai partnere a Nemzeti Táncszínház.
The festival’s professional partner is the National Dance Theater Budapest.
A fesztivál fő médiatámogatója a Méz Rádió.
The festival’s main mediapartner is Méz Rádió.
Megszakítás