Pályázatok

A VEB2023 EKF támogatásával megvalósuló projektjeink:

Nemzetiségi Fesztivál-A vizuális és képi kultúra hatása és jelentősége

Azonosítószám: OC-MUV/4-2022/871692

A támogatott tevékenység időtartama: 2022.09.01-2023.11.30.

A támogatás összege: 113.655.000 Ft

A projekt keretében csatlakoztunk az Európa Kulturális Fővárosa Nagy Megnyitó ünnepséghez. Egy verbunk tematikájú rész, óriásbábok, valamint zenei és néptáncos közreműködők részvétele színesítette a programot. A 2023. januárjában zajlott nagyszabású események emberek tízezreit szórakoztatták, a városra irányították a hazai és a nemzetközi figyelmet.

 A Vizuális világunk ismeretterjesztő előadássorozatot azzal a céllal indítottuk útjára, hogy iránymutatást adjunk a kritikai készség fejlesztésében, a médiatartalmak tudatos megválasztásában. Az előadássorozat programjain a vizuális-és képi kultúra életünkre gyakorolt hatásáról és jelentőségéről beszélgetünk médiaszakemberek bevonásával.

 A Nemzetiségi Fesztivál keretében szerveztünk színpadi műsorokat, nemzetiségi viselet- és divatbemutatókat, koncerteket, táncbemutatókat, kreatív gyermekfoglalkoztatókat, mesterségbemutatót és játszóházakat. A látogatók bepillantást nyerhettek öt nemzet (roma, ukrán, lengyel, német, örmény) kultúrájába, szokásaiba és maradandó élményekkel gazdagodtak. A projekt során külföldi művészek is bemutatkoztak. A fesztivál lehetőséget kínált arra is, hogy az egyes nemzetiségek jobban megismerjék egymást.

A Cinema Mystica kiállítás alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, mely egyedülálló a hazai művészeti palettán. A budapesti székhelyű Cinema Mystica csapata három napon keresztül nyújtott betekintést ebbe a különleges világba: digitális alkotások, immerzív terek, interaktív élmények várták a résztvevőket. A program egy teljesen új színfoltot jelentett a város és a régió életében.

 A pályázat keretében közbeszerzési eljárást folytattunk le a Multifunkciós prezentációs eszköz beszerzésére. Az eljárás azonosítószáma EKR002069762022, a részletek az alábbi linken megtekinthetőek: https://ekr.gov.hu/portal/kozbeszerzes/eljarasok/lista

Közösségi tervezés a Jutasi úti lakótelepen

Azonosítószám: OC-MUV/1-2021/4852

A támogatott tevékenység időtartama: 2021.05.01-2021.10.31.

A támogatás összege: 13.770.261 Ft

A projekttel az volt a célunk, hogy egy közösségépítő tevékenységet, közösségi tervezési folyamatot indítsunk el, melynek köszönhetően a lakótelepen élők megszólításával, aktív bevonásával teszünk javaslatot infrastrukturális beavatkozásokra. Arra törekedtünk, hogy a lakótelepi infrastrukturális bővítések valós igényeken alapuló, társadalmilag elfogadott fejlesztések legyenek. A lakók véleményét a tervezett futókör és az egyes alközpontok beruházásai kapcsán kérdeztük meg. A helyiekkel és a parkok használóival együtt találtuk ki, hogyan lehetnének még jobbak a városrész zöldterületei, miként alakíthatunk ki olyan lakókörnyezetet, ahol a lakosok otthon érzik magukat.

Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk a közösségépítést- és fejlesztést, a helyi identitás és kohézió erősítését, öntevékeny csoportok létrejöttének ösztönzését, illetve a generációk közti párbeszéd elősegítését. Tevékenységünket mindvégig az EKF értékek és célkitűzések mentén végeztük.

 

Jutasi Piknik és Olimpia

Azonosítószám: OC-MUV/1-2021/5497

A támogatott tevékenység időtartama: 2021.05.28-2021.10.31.

A támogatás összege: 11.482.812 Ft

A projekttel olyan egyedi rendezvényt kívántunk megvalósítani, mely újszerű és a többi városi eseménytől eltérő profillal rendelkezik. Igyekeztünk reflektálni a lakótelepiek azon igényeire, melyek eddig kevésbé kaptak teret. Arra törekedtünk, hogy a lakótelepen élők aktivizálódjanak, új tapasztalatokat szerezzenek, közös élményekkel gazdagodjanak. Célunk volt továbbá, hogy a program beépüljön a köztudatba és 2022-ben, majd 2023-ban egyre nagyobb volumenű eseménnyé formálódjon. A Deák Iskola előtt Nordic Walking bemutató, a Táborállás parkban családi és gyerekprogramok, cukrászati és gasztronómiai bemutatók, a Kálvin János parkban cirkuszi, valamint sporttal, mozgással kapcsolatos események, illetve koncertek várták az érdeklődőket. Vendégünk volt többek között Rubint Réka, Sub Bass Monster és a Hősök Zenekar.

A hagyományteremtő szándékkal létrejövő program hatására az itt élők kulturális élete sokszínűbbé vált, a látogatók maradandó élménnyel gazdagodtak. A rendezvény hozzájárult ahhoz, hogy a lakótelepiek jobban érezzék magukat lakóhelyükön, közösen szórakozzanak, együtt töltsék szabadidejüket. A lakosok részvételével megvalósuló programok nemcsak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtottak, hanem közelebb hozták egymáshoz az egyes korosztályokat, társadalmi csoportokat és közösségeket.

 

II. Jutasi Piknik és Olimpia – Közösségfejlesztés a lakótelepen

Azonosítószám: OC-MUV/3-2021/868454

A támogatott tevékenység időtartama: 2022.02.01-2022.11.30.

A támogatás összege: 40.000.000 Ft

A projekt keretében a „Tudásforrás Szabadegyetem” előadásaival, Kerítés rajzpályázattal, aszfalt rajzversennyel, közösségi játékokkal, Jutasi fotó- és hanggyűjtéssel, jógával, nordic walkinggal, Mini piknik eseményekkel, valamint a háromnapos Jutasi Piknikkel vártuk az érdeklődőket.

A Jutasi Piknik és Olimpia minden nap más-más tematikával, más helyszínen zajlott. A Deák Iskola előtti parkban cirkuszi aktivitásokkal, arcfestéssel és lufihajtogatással örvendeztettük meg a közönséget. A Kálvin János parkban sporttal, mozgással kapcsolatos programokkal, ügyességi bemutatókkal, és koncertekkel készültünk. A színpadi fellépők – FankaDeli, Vastag Csaba, Vastag Tamás és zenekaraik– nagy sikert arattak. A harmadik napon családi-és gyerekprogramok, bábszínházi előadások, valamint gasztronómiai események zajlottak.

A projekt során olyan közösségépítő tevékenységet végeztünk, melynek során a lakótelepiek megszólításával és bevonásával, a közösség részvétele mentén valósultak meg közös élmények, illetve fogalmazódtak meg közös célok. Igazán modern, élményalapú programokat szerveztünk. Sikerült minden korosztályt megszólítanunk, kiemelten az ifjúságot. Nagy örömünkre rengetegen kapcsolódtak az eseményekhez, az iskolások és óvodások aktivitása felülmúlta elképzeléseinket.

Az általunk kínált programoknak köszönhetően a lakótelepiek kulturális, művészeti és közösségi élete színesedett, tartalmasabbá vált. A projekt hozzájárult ahhoz, hogy a lakók még inkább otthon érezzék magukat a lakótelepen.

 

III. Jutasi Piknik és Olimpia – Közösségfejlesztés a lakótelepen

Azonosítószám: OC-MUV/4-2022/413439

A támogatott tevékenység időtartama: 2022.09.01-2023.11.30.

A támogatás összege: 50.000.000 Ft

A projekt keretében 2023-ban is szabadegyetemi előadásokkal, maradandó alkotásokat eredményező közösségi játékokkal, kerítés és aszfalt rajzpályázatokkal, térhasználati programokkal, valamint mini piknik eseményekkel várjuk az érdeklődőket. Fotó- és hanggyűjtésre, illetve Olimpiára is hívjuk a lakosokat. Utóbbira a Jutasi Piknik keretében kerül sor, mely a 2022-es rendezvényhez hasonlóan ezúttal is háromnapos lesz, minden nap más-más tematikával, más alközpontban.

A Deák Iskola előtti parkban a hagyományokhoz híven cirkuszi aktivitások valósulnak meg. A Magyar Zsonglőr Egyesület akrobatikát, akrojógát, zsonglőrködést, eszközkölcsönzést és különleges előadásokat kínál a vendégeknek. A Táborállás parkban ismét családi -és gyerekprogramok, valamint gasztronómiai események lesznek. A Kálvin János parkban újra sporttal, mozgással kapcsolatos programokkal, bemutatókkal és koncertekkel készülünk. A látogatók többek között közös tornán és sportversenyeken vehetnek részt, egész nap csocsózhatnak, ping pongozhatnak, mászófalazhatnak, teqballozhatnak, sakkozhatnak, illetve számos egyéb sporteszközt kipróbálhatnak.

A közösségfejlesztő programok során olyan művészeti, kreatív és közösségépítő eszközöket tervezünk, melyek segítségével lépésről lépésre tudunk hozzájárulni kisebb, majd nagyobb közösségek létrejöttéhez. Az események egyik pillére a tudásmegosztás (pl. a Tudásforrás szabadegyetem helytörténeti, művészettörténeti és egészséges életmódra vonatkozó előadásai), másik a művészeti vonal (pl. rajzpályázatok, fotó- és hanggyűjtés, koncertek, élményzenélés, közös alkotó folyamatok), harmadik az egészséges életmódra nevelés (pl. jóga, Nordic Walking, mozgásos programelemek, versenyek).

2023-ban eddigi munkánk kiteljesedik. Veszprémben az idei év teljes egészében az EKF-ről szól. Ehhez igazodva az Agóra is előrébb lép, még változatosabb programokkal, új témákkal és előadókkal várjuk az érdeklődőket. Az egyre erőteljesebb közösségi bevonással és a sokszínű eseménykínálattal nagymértékben erősítjük a Jutasi brandet.

 

Az Agóra Látogatóbarát Szempontú Fejlesztése

Azonosítószám: OC-AUD/1-2022/987137

A támogatott tevékenység időtartama: 2022.05.01-2023.02.28.

A támogatás összege: 4.100.000 Ft

Intézményünk az akadályok leküzdése (a családok, biciklisek és kutyások érdekében), a Veszprém legyen a királynék városa, az online, a látogatómenedzsment, a Legyünk zöldek, valamint az akadálymentesség tématerületen valósított meg fejlesztéseket.

A pályázat keretében bővítettük eszközkészletünket. Az akadályok leküzdése kapcsán gyereksarkot hoztunk létre és számos gyerekbarát eszközt vásároltunk: bébiétel melegítő, hangtompító fültok, etetőszék, gyerekszőnyeg, pelenkaszemetes utántöltővel, WC szűkítők, fellépők, ülésmagasítók, színes fabútorok, ismeretterjesztő és foglalkoztató könyvek, logikai-, készségfejlesztő- és kreatív játékok, színes párnák, poharak, tányérok, rajzeszközök. Ezeken kívül kutya itatótálat vettünk.

A Veszprém legyen a királynék városa tématerülethez kapcsolódóan paravánokat és vetítővásznat szereztünk be. Emellett minden szabadtéri rendezvényünkre kivittük a 3,5 m-es Gizella és István óriásbábjainkat, lehetőséget adva az érdeklődőknek a velük való fotózkodásra. „A NŐ arcai” címmel képzőművészeti pályázatot hirdettünk. A szakértő zsűri által kiválasztott alkotásokból kiállítást szerveztünk.

Az online területen megtörtént intézményi honlapunk tartalmának, külalakjának frissítése, menüstruktúrájának egységesítése, angol nyelvre fordítása, illetve teljes körű akadálymentesítése. Emellett gyerekprogramok menüpontot hoztunk létre, szűrőkkel ellátott eseménynaptárt alakítottunk ki, minden látogatóbarát szolgáltatást, zöld intézkedést feltüntettünk és elérhetővé tettük weboldalunkon a veszprémi látnivalók linkjét.

A látogatómenedzsment fejlesztések keretében hatékonyabb tájékoztatást szolgáló vizuális eszközt, valamint útbaigazító mobil megállítótáblákat vásároltunk.

A Legyünk zöldek tématerület esetében szelektív hulladékgyűjtő edényeket, környezetvédelmi könyveket, használt elemgyűjtőt, LED izzókat, illetve zöld falat szereztünk be.

Az akadálymentesség kapcsán jelnyelvi tolmácsszolgáltatást nyújtó, QR kód leolvasásra alkalmas kontakt tableteket vettünk.

 

Veszprémi Advent 2022

Azonosítószám: ET-PRG-2022/683771

A támogatott tevékenység időtartama: 2022.11.10-2023.02.28.

A támogatás összege: 20.000.000 Ft

Veszprémi Advent 2022 programsorozat, november 25. és december 23. között kerül megrendezésre. Ez idő alatt egy 16 db faházból álló adventi vásár várta az ünnepre hangolódó közönséget. A vásárban veszprémi kézművesek, vállalkozók kínálták portékáikat. A vásározók mellett 2 faházban a civilek kaptak helyet, amelynek szinte állandó használója a Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület volt, de helyet kaptak állatvédők és iskolai alapítványok is. A vásár mellett az adventi hétvégéken, fényfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, zsonglőrködéssel, bábkunyhóval, játéktérrel, állatsimogatóval és változatos színpadi programokkal – ahol szintén a helyi fellépőké volt a főszerep – színesítettük a karácsonyi hangulatot. Célunk, az volt, hogy a veszprémiek együtt ünnepeljenek, a közösségek tagjai együtt éljék át az ünnepre hangolódás meghitt pillanatait. Célunk teljes mértékben megvalósult, hiszen, számos civil szervezet, nemzetiségi önkormányzat, óvoda, általános- és középiskola és szinte az összes városi intézmény képviselte magát a rendezvényen.

VEB 2023 logó

Agóra Veszprém Kulturális Központ

„Élmény, közösség, tudás” családi programok az Agórával

szechenyi2020

A kedvezményezett neve: AGÓRA VESZPRÉM KULTURÁLIS KÖZPONT
A projekt címe: „Élmény, közösség, tudás” családi programok az Agórával
A szerződött támogatás összege: 20 000 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.12.30.
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01202

A projekt tartalmának bemutatása:

Önvédelmi tréning – A tréning, melynek alapvető célkitűzése a családok óvása, támogatása, biztonságérzetének növelése, új program a város közösségi életében. Segítséget nyújt életvezetési problémák csoportos, közösségben történő megoldásához, a családtagokat érintő veszélyek megelőzéséhez. Gyakorlatorientált, középpontjában az interaktív tanulás áll. A szülők és gyerekek közös tevékenysége, a társas tanulási forma kiváló lehetőséget biztosít a kompetenciák fejlesztéséhez, illetve új közösségek bevonásához. Hozzájárul továbbá az egészségtudatos életvitelhez, a résztvevők tudatosságának fokozásához.

Képgaléria

Prevenciós családi nap – A rendezvény hozzájárul a helyi társadalom átalakulásához, tudatosságának fokozásához, szemléletének formálásához. Jó alkalom arra, hogy a közösségi élet megújuljon és a látogatók együttműködő közösségé formálódjanak. A rendezvény készség- és képességfejlesztő, helyes önértékelésre nevelő, önbecsülést építő interaktív program. Támogatja a családi nevelést, jól szolgálja az esetleges nevelési hiányosságok pótlását.

Képgaléria

Agóra családi nap – A gyerekek és felnőttek közös játéktevékenysége támogatja a családi élet pozitív irányú alakulását, a családok közösséggé formálódását. A program kötetlen, könnyen elérhető, kulturális és közösségi tartalmú, helyi identitástudatot elősegítő, illetve közösségépítő hatással bíró esemény.

Képgaléria

Családbarát Szülő Klub” – az előadássorozat fő célja a szülők és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek érzékenyítése, edukálása, ismereteinek tágítása, szemléletének formálása, valamint a társadalmi felelősségvállalás elősegítése.

Képgaléria

Nyelvvizsgára felkészítő intenzív nyelvtanfolyamok az Agórában – célunk, hogy a résztvevő diákok közelebb kerüljenek egy sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez, mellyel a szülők anyagi terhe csökkenthető.

Képgaléria

A Mozogj a parkban! – programon a gyerekeknek és a felnőtteknek lehetőségük van az együtt játszásra és a versenyzésre, a közös élmény pedig segíti a családi kötelékek erősödését, valamint hozzájárul az egészséges életmódra neveléshez.

Képgaléria

Kis cukrász napközi – célja, hogy a gyerekeknek tartalmas szórakozási és tanulási lehetőséget biztosítsunk az oktatási intézmény keretein kívül.

Képgaléria

Család az első” – A szórakoztatás mellett célja a gyermek-szülő kapcsolat erősítése, más gyermekekkel és családokkal való megismerkedés, így a közösségépítés is. A játszóházak és a táncházak is fejlesztik a kreativitást, valamint megismertetjük a gyermekekkel a hagyományokat, a népi kultúrát.

Képgaléria

Apáról fiúra – Hagyományőrző családi délután” – a programsorozat célja a jeles napok népszokásainak felelevenítése és továbbadása a mai kor gyermekei számára, valamint a szülő/nagyszülő – gyermek kapcsolatának erősítése a közös játéktevékenységén keresztül.

Képgaléria

Egészségmegőrzés a családban – az előadássorozat célja az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, a boldog családi élet, valamint a harmonikus egyensúly megteremtése, amely, a családtagok életkori sajátosságait figyelembe véve, sokféle témát érintve nyújt segítséget a generációk különböző egészségügyi problémáiban.

Képgaléria

„TOP-6.9.2-16-VP1-2018-00001

Helyi identitás – Közösségfejlesztés

Veszprém város település részein” elnevezésű pályázat

TOP plakát

Kérdése, észrevétele van? Vegye fel velünk a kapcsolatot!