Közösségi tervezés és fejlesztés a Jutasi úti lakótelepen

OC-MUV/4-2022/413439 –
III. Jutasi Piknik és Olimpia – Közösségfejlesztés a lakótelepen

Szabadegyetem előadás 12 rész 1024
Szabadegyetem előadás 11 rész 1010
Fotó pályázat 2023 díjátadó
tudásforrás szabadegyetem
Szabadegyetem előadás 10 rész 0919
Szabadtéri jóga szeptember 2023

III. Jutasi Piknik és Olimpia – Közösségfejlesztés a lakótelepen – OC-MUV/4-2022/413439

minipiknik27
minipiknik28
minipiknik29
Minipiknik24
Mini piknik molino program 1 július 15
Mini piknik molino program 2 július 15
Mini piknik molinó június_11
Mini_piknik_molino_program_1
Mini_piknik_molino_program_1
Szabadtéri jóga június 2023
Mini piknik molino1 május 7
Mini piknik molino program 2 május 7
Mini piknik molino program 1 május 7
Szabadegyetem 2023. 05. 03.
Szabadegyetem-230523
jutasi kör20
jutasi kör21
jutasi kör22
EKF-Szabadegyetem230328
EKF-Szabadegyetem 230307
Kerítésrajzpályázat
Jutasi fotó mf
Szabadegyetem mf 0214
Szabadegyetem mf 0228
Sajtóközlemény

II. Jutasi Piknik és Olimpia – Közösségfejlesztés a Jutasi úti lakótelepen

A projekt keretében szabadegyetemi előadásokkal, rajzpályázattal, aszfalt rajzversennyel, közösségi játékokkal, térhasználati programokkal, fotó- és hanggyűjtéssel, Mini piknik eseményekkel, valamint a háromnapos Jutasi Piknikkel vártuk az érdeklődőket.
A Piknik minden nap más-más tematikával, más helyszínen zajlott. A Deák Iskola előtti parkban cirkuszi aktivitások és egyéb közösségi események valósultak meg. A Kálvin János parkban sporttal, mozgással kapcsolatos programokkal, ügyességi bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel készültünk.
A rossz idő miatt a Táborállás park helyett az Agóra épületébe vittük a gasztronómiai eseményeket, bábszínházi produkciókat, családi -és gyerekprogramokat.
Az eseményeken iskolások, óvodások, a lakótelepen, illetve a város más részein élő fiatalok és felnőttek vettek részt.
Partnereink voltak továbbá az Agórában működő közösségek, adott témakörben jártas előadók, oktatók, művészek, sportolók, zenészek, illetve játékparkokat és egyéb eszközöket szolgáltató vállalkozók. A programoknak köszönhetően a lakótelepiek kulturális, művészeti és közösségi élete színesedett, tartalmasabbá vált.
A látogatók száma megközelítette a 4000 főt.

A programok az OC-MUV/3-2021/868454 számú pályázat keretében,
a VEB 2023 EKF támogatásával valósultak meg.

Hirdetés EKF október szabadegyetem
Az univerzum a kertünkből

Mini piknik 2022. augusztus 14.

Mini piknik 2022. június 19.

Minipiknik 2022.08.
Mini piknik július főoldal
Mini piknik molino program 1 július
Mini piknik molino program 2 július
Mini piknik június főoldal
Mini piknik június 1
Mini piknik június 2
Hirdetés EKF május június
Mini piknik molino 1
Mini piknik molino 2
Mini piknik molino 3
jutasi kör - 2022.04.12.
jutasi kör11
Szabadegyetem
Kerítésrajzpályázat
Jutasifotóéshanggyűjtés

Közösségi tervezés a Jutasi úti lakótelepen – OC-MUV/1-2021/4852

AZ EKF évre készülve egy közösségépítő tevékenységet, közösségi tervezési folyamatot szeretnénk elindítani, melynek során a Jutasi úti lakótelepen élők megszólításával, aktív bevonásával teszünk javaslatot infrastrukturális beavatkozásokra.

Olyan lakókörnyezet kialakítása a célunk, ahol a lakosok otthon érzik magukat. Tevékenységünket mindvégig az EKF értékek és célkitűzések mentén végezzük. Törekszünk a kulturális örökség megőrzésére, a helyi identitás és kohézió erősítésére, öntevékeny csoportok létrejöttének ösztönzésére, a generációk közti párbeszéd elősegítésére.

Első számú célcsoportunk a lakótelepen élők köre, de a megújult lakótelep kulturális és gazdasági szempontból egyaránt hasznos lesz a város és a régió számára is. A közösségi bevonás hűen tükrözi az EKF és az Agóra misszióját.

PNG_Logo_allo_hatteres_kek - VEAB

Már kint van a kiállítás!

Gyertek nézzétek meg, hogy mi lett a közösségi tervezés kérdőíveinek az eredménye!
3 helyszínen találhatók: a Táborállás, a Kálvin János és a Deák Ferenc Iskola előtti parkban.
A Jutasi közösségi tervezés egyik izgalmas része egy 3,5km-es futókör. 6 kör és megvan a fél maradton! 😉 Hajrá!
Kapcsolódj és mondd el, Te is, milyen környezetben szeretnél élni!
🇬🇧 This is our community planning project in the Jutasi housing estate. We would like to connect with our community, think and plan together from 17th May to create valuable, useful new infrastructure investments.

A közösségi tervezési alkalmak tapasztalatai

Táborállás park /08.31./

Augusztus 31-én már a meghirdetett délután 5 órai időpont előtt elkezdtek szállingózni az érdeklődők, hogy részt vegyenek a Táborállás parkról szóló közösségi tervezési alkalmon. A találkozót szabadtéren, az épület előtt felállított sátrak védelmében tartottuk, hiszen így bármikor vethettünk egy-egy pillantást a tervezési területünkre, ráadásul csatlakozhattak hozzánk az eredetileg nem hozzánk igyekvő járókelők is.
Ahogy a bevezetőben a moderátorunk szájából elhangzott, egy hat alkalomból álló közösségi tervezés első találkozóján vehettünk részt. Röviden megismerkedtünk az előzményekkel – magával az EKF programmal, a Jutasi úti lakótelepre vonatkozó fejlesztési elképzelésekkel (például a „Loop”-pal, vagyis arról a 3,5 km-es futókörrel, ami az egész lakótelepet körbeöleli majd), illetve a nyár elején tartott kérdőívezéssel.
A bevezető után a bemutatkozás következett, vagyis minden résztvevő mondott pár szót magáról és a környékhez fűződő viszonyáról. Volt, aki a park tőszomszédságában álló házból, valaki a lakótelep más részéről érkezett, és olyanok is részt vettek, akik nem itt laknak, de munkájuk miatt nap mint nap átközlekednek a parkon. Mivel a vártnál kevesebben jöttek el a találkozóra, az egyik legnagyobb csoportot az Agórások adták, akik természetesen nem csak magánemberként, hanem intézményként is aktívan használják a területet.
Az első találkozó fő célja – egymás megismerésén túl – az volt, hogy a park használatáról, értékeiről és problémáiról tudjunk beszélni. Ezen a ponton segítségül hívtuk a kérdőívezés eredményeit, és egyesével helyeztük táblára az 526 kitöltő által mondott pozitívumokat és negatívumokat. Rögtön látható volt, hogy válaszaik helyenként ellentmondanak egymásnak. Valaki dicsérte, más kifogásolta a park tisztaságát. Némelyek csendesnek, nyugodtnak, míg más hangosnak találták a parkot. A legtöbben a park zöldfelületeit tartották értéknek, viszont az egyik legnagyobb probléma a parkolóhelyek hiánya volt – jelentősen ezek is csak egymás rovására bővíthető területek. A kérdőív tehát rámutatott olyan kérdésekre, amelyek mindenképpen érdemesek voltak a megvitatásra, úgyhogy el is kezdtünk ezekről beszélgetni.
A jelenlévők egyetértettek abban, hogy jelenleg a parkot leginkább átközlekedésre használják, és kevesen vannak, akik egy átlagos hétköznapon szívesen ülnének le itt. Ennek oka egyrészt a park „nyitottsága” – nem ad olyan védett teret, ami az ittmaradásra ösztönözne; másrészt a kérdőívben is megjelenő problémát, a hajléktalanok jelenlétét említették többen olyan tényezőnek, ami miatt nem szívesen töltenek több időt a parkban. Kivétel ez alól természetesen az az időszak, amikor az Agóra valamilyen rendezvény céljából használja a parkot, hiszen olyankor tényleg megtelik a park. Ilyenkor a programok hangereje tud problémát jelenteni, és bár fél kilencnél nemigen tart tovább egyik esemény sem, a park megújulásával remélhetőleg a színpadot úgy tájolják majd, hogy az jelentősen csökkentse a visszhanghatást. A résztvevők szerint a fő cél a pihenőparki jelleg erősítése lenne, megőrizve az értékes növényállományt, és olyan intim, de átlátható parkot teremtve, ahova élmény lejönni a környékbeli házakból akár csak egy csöndes üldögélésre, olvasgatásra is. Ezzel az összegzéssel zártuk a találkozót.
A következő alkalmon már arról fogunk beszélgetni, hogy milyen funkciókkal, megoldásokkal lehetne elérni ezt a célt; illetve szó esik majd arról is, hogy milyennek kell elképzelni a „Loop”-ot.
Minden környékbelit bíztatunk, hogy jöjjön el szeptember 7-én 17:00-ra a Táborállás parkba, és szóljon bele a tervek alakításába!

Kálvin János park /09.01./

Szeptember 1-én tartottuk az első tervezési alkalmat a Kálvin János parkban, témánk pedig a park használata és az értékek-problémák feltérképezése volt. A délután 5 órakor kezdődő találkozón főként az idősebb korosztály képviselte a környékbelieket, de szerencsére ők is mélyreható ismeretekkel rendelkeztek a fiatalabbak által használt területekről.
A találkozó elején röviden beszámoltunk arról, hogy egy hat alkalomból álló tervezési program elején járunk, ami a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretein belül valósulhat meg. Beszéltünk a Jutasi úti lakótelepre tervezett fejlesztésekről, így a 3,5 kilométeres futókörről, vagyis a Loop-ról, az infrastruktúrát pontszerűen javító fejlesztésekről, valamint arról a közösségi tervezési programról, ami három területen, a Táborállás parkban, a Kálvin János parkban és a Deák Ferenc Általános Iskola környékén valósul meg a következő hetekben.
Ezután a résztvevők bemutatkozása következett. A sajnos nem túl nagy számú helybeli érdeklődő főként a park körüli épületekből érkezett. Közös jellemzőjük volt, hogy naponta akár többször is sétálnak a parkban – kutyát sétáltatnak, a barátokkal találkoznak, üldögélnek. Szinte mindenkinek volt tapasztalata gyermekén vagy unokáján keresztül a játszótérrel vagy a gördeszka parkkal kapcsolatban is. Voltak azonban olyan látogatók is, akik messzebb laknak, de gyakran haladnak át a Kálvin János parkon.
A fentiek után talán nem meglepő, hogy bár minden résztvevőnek voltak kritikai észrevételei, mégis a parkkal való elégedettség dominált a beszélgetés során. Úgy tűnik, a park arányai, zöldfelületi borítottsága, az ösvények vonalvezetése alapvetően megfelelő. A funkciók nem zavaróak, sőt, ha erre igény lenne (főként a gördeszkapálya esetében) akár még nagyobbak is lehetnének, amennyiben ez az értékes faállomány kivágása nélkül megoldható. Mindig lehet találni árnyékos és napos padokat is, de azt sokan látnák szívesen, ha lennének egymás felé fordított, helyenként akár asztallal is rendelkező ülőalkalmatosságok, hogy egy-egy társaság számára közösségi teret jelentsenek. A legnagyobb problémát maguk a használók jelentik – például a szemetelők, a kutyapiszkot maguk mögött hagyó kutyasétáltatók. Vissza-visszatérő téma volt a víz kérdése: sokan örülnének ivókútnak, volt aki akár szökőkútnak is. A résztvevők többsége hiányolta a működő nyilvános WC-t, aminek hiányában a park egyes használói a bokrokban végzik el a dolgukat. Örömmel üdvözölték viszont az utóbbi években egyre nagyobb számban megjelenő rendezvényeket, bár az is elhangzott, hogy ezek ideje alatt a parkolás nagyon nehézkessé válik a környéken.
Az értékeket és problémákat átbeszélve elbúcsúztunk egymástól, és abban maradtunk, hogy a következő alkalommal már a jövőbe mutató elképzelésekről fogunk beszélgetni. Bízunk abban, hogy még többen vesznek majd részt a találkozón, hiszen a különböző álláspontokat megismerve lehet majd a lehető legjobb parkot megtervezi.
Találkozunk szeptember 8-án 17:00-kor a Kálvin János parkban!

Deák Ferenc Általános Iskola előtti park /09.02./

Szeptember 2-án a Deák Ferenc Általános Iskola előtti parkban találkoztunk a környékbeliekkel, hogy a lakótelep ezen részének fejlesztéséről beszélgessünk. A helyszínválasztás ideálisnak bizonyult, mert így nem csak azok tudtak csatlakozni a közösségi tervezéshez, akik feljegyezték maguknak az időpontot, hanem olyanok is, akik például a játszótérre vagy kutyát sétáltatni jöttek csak ide– vagy épp az iskola után a barátaikkal ragadtak még a parkban. Merthogy – legnagyobb örömünkre – a tizenéves korosztályból is sokan csatlakoztak az alkalomhoz, sőt, ők voltak a legbátrabbak, példát mutatva lelkesedésből az idősebbeknek is. Szerencsére utóbbiak is szép számban érkeztek, így tényleg elmondható, hogy a találkozón minden korosztály bőven képviseltette magát.
Ahogy a párhuzamosan futó másik két tervezés (a Táborállás és a Kálvin János parki) esetében, úgy itt is a tervezés kereteinek bemutatásával indítottuk a találkozót. Elhangzott, hogy a közösségi tervezés a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros (EKF) program keretein belül valósul meg. Röviden szót ejtettünk az EKF általános céljairól is, majd rátértünk arra, ami közvetlenül a lakótelep életét befolyásolja: egyrészt a jövőre megvalósuló 3,5 kilométeres futókörre, másrészt a lakótelep egészét érintő pontszerű fejlesztési beavatkozásokra, harmadrészt (és elsősorban) a közösségi tervezésünk tárgyára, vagyis az un. „alközpontok” fejlesztésére. A három alközpontból az egyik az iskola előtti, illetve az óvoda mögötti két park, vagyis a közösségi tervezésünk terepe. A hat hétig tartó közös munka célja, hogy ezek jövőjére vonatkozóan készítsünk olyat tervet, ami a környékbeliek használati tapasztalatain és ötletein alapul, és amiben a különböző parkhasználók között kompromisszumosan meg tudnak egyezni.
A bevezetést egy olyan beszélgetés követte, ami egyszerre volt a helyiek bemutatkozása és az ő használati tapasztalataik csokorba gyűjtése. Ezen a ponton a 10-15 éves korosztály bizonyult a legkezdeményezőbbnek. A fiatalok elmondták, hogy szeretik a parkot és sok időt töltenek itt – részben tanórák keretében, hiszen a testnevelés sokszor a parkban (is) zajlik, de az iskola után is sokszor itt maradnak a játszótéren játszani, vagy a füves részen focizni. Az iskolások példáján felbuzdulva egyre többen szóltak hozzá, mondták el a saját véleményüket, majd a nyár elején a területen folytatott kérdőívezés – problémákra és értékekre vonatkozó – eredményeit is megismertük. Az alábbiakban témák szerint mutatjuk be ezeket, hozzáfűzve azokat a gondolatokat is, amelyek a beszélgetés során elhangzottak.
– ZÖLDFELÜLET
Ahogy az a kérdőívezés eredményeiből is jól látszott, a környékbeliek számára a legnagyobb park legnagyobb értékét a zöldfelületei adják. Ez az, aminek megőrzése alapvető cél a későbbiek során is. A park fenntartásával kapcsolatban voltak kritikai észrevételek, illetve többen felhívták a figyelmet olyan elszáradt fákra is, amelyek cseréje már időszerű lehet. Emellett olyan területekre, ahol a közművek telepítése miatt megsüllyedt és balesetveszélyessé vált a gyepfelület.
– PARKOLÁS ÉS AUTÓS KÖZLEKEDÉS
A környék egyik jelentős problémáját jelenti a parkolás nehézsége. Az autótulajdonosok számára esténként napi nehézséget jelent, hogy parkolóhelyet találjanak a lakásuk közelében, úgyhogy volt olyan hozzászóló, aki akár kisebb zöldfelületeket feláldozna új parkolóhelyek létrehozása érdekében.
Környékspecifikus parkolási-közlekedési problémát jelent a gyermekeiket az iskolába hozó-vivő autós szülők által okozott dugó. Mint elhangzott, reggelente minden irányból az ilyen autósok árasztják el a területet, és mivel nincs bevált forgalmi rendszer, így kaotikus helyzetek alakulnak ki, aminek mind az „okozók”, mind a munkába induló környékbeliek kárát látják.
Problémát jelent a teherszállító járművek jelenléte is a lakótelepen. Ennek kapcsán javaslat érkezett kifejezetten egy nekik szolgáló parkolórész kijelölésére.
– JÁTSZÓTÉR
A két parkban található játszótereket szeretik, elfogadják a helyiek a kérdőív tanúbizonysága szerint. Ugyanezt a találkozón elhangzottak is visszaigazolják, de természetesen rengeteg javító szándékú észrevétel érkezett – a teljesség igénye nélkül például kevés a hinta, megfontolandó lenne a körbekerítés, kevés a játszóeszköz, nem mindig használják előírásszerűen az eszközöket… és még sorolhatnánk. Láthatóan fontos témája lesz a következő alkalmaknak, hogy ezt az iskola diákjai és a környékbeli lakók által közösen használt funkciót még jobbá tegyük.
– HIÁNYZÓ FUNKCIÓK
Felmerültek hiányzó funkciók és infrastrukturális elemek is, amelyekre igény lenne. Ezeket is csoportosítva mutatjuk be:
o sport
Sportpálya (focipálya stb.) elhelyezése nem tűnik reálisnak, hiszen a házak között ez konfliktushoz vezetne, ráadásul csak a zöldfelület rovására lehetne ilyet építeni. Azonban a funkcióra igény lenne, így az merült fel, hogy akár az iskolai, akár az iskola melletti pályák infrastrukturális fejlesztésével (pl. világítás), illetve az iskolai pályák közcélú megnyitásával orvosolni lehetne ezt a helyzetet. Utóbbi természetesen az iskola szerepvállalása nélkül nem elképzelhető, tehát erről a későbbiekben majd az ő álláspontjukat is meg kell ismerni.
Többen mondták, hogy szívesen látnának kültéri fitneszeszközöket, lehetőleg abból a fajtából, ami az idősebb korosztály számára is lehetőséget kínál a mozgásra.
Emellett itt is megemlítettük a megépülő futókört, ami ezt a területet szintén érinteni fogja.
o közvilágítás
A közvilágítás hiányosságait is többen problémaként jelezték – ez nem csak az átközlekedés nehézkessége miatt okoz gondot, de a biztonságérzetet is csökkenti.
o víz
Ivókút csak az óvoda mögötti parkban van. A futópálya létrejöttét követően különösen nagy igény lesz majd erre.
o közösségépítő helyek
Jelenleg a sétányok mentén elszórva elhelyezett padok kínálnak lehetőséget az üldögélésre. Sokan látnának szívesen olyan területeket, ahol egymás felé fordított padokhoz, ülőalkalmatosságokhoz lehet leülni beszélgetni, vagy akár sakkasztaloknál lehet helyet foglalni. Ráadásul sokszor – főként az iskola után – kevésnek bizonyul a jelenleg kint lévő padok száma, azokat gyorsan elfoglalják a diákok és a táskák.
– KUTYÁS HASZNÁLAT
Sok kutyás is ellátogatott a közösségi tervezési alkalomra, és ők is elmondták (ami a kérdőívből is látszott), hogy sajnos még mindig vannak olyan gazdák, akik nem szedik fel kedvencünk után a piszkot, illetve hogy nem egyszerű olyan területet találni, ahol a nagyobb mozgásigényű kutyákat le lehet mozgatni. Ennek a problémának az átbeszélése szintén a következő alkalmak feladata lesz, de jó hírt jelent, hogy – amint a jelen lévő önkormányzati képviselőtől megtudtuk – a város zöldfelületi stratégiájába bekerült a Görgey út túloldalán lévő terület egy része, mint potenciálisan kutyafuttatásra szánt terület. Ha erre lesznek források, a megfelelő infrastruktúra kiépítésével egy fontos funkcióval bővülhet a lakótelep környezete.
– NEM RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT
Problémaként hangzott el az is, hogy a hideg idő beálltával egyre többen költöznek életvitelszerűen a park környékére és a lakótelep aljába. Ez természetesen a közösségi tervezésen túlmutató szociális kérdés, de fontos lesz majd átbeszélni, hogy milyen tervezési eszközökkel lehet és érdemes erre a helyzetre reagálni.
– fenntartás
A jelenlévők fogalmaztak meg kritikákat a fenntartással kapcsolatban is. Bár a közösségi tervezés alapvetően a fejlesztési kérdésekre koncentrál, természetesen ezeket az észrevételeket is továbbítjuk az illetékeseknek, illetve arra kell majd törekednünk a tervezés során, hogy jól, gazdaságosan és fenntarthatóan üzemeltethető közterületeket álmodjunk meg.

A fentiek átbeszélése után azzal váltunk el egymástól a résztvevőkkel, hogy a következő alkalommal részletesen megismerkedünk majd a futópályával kapcsolatos elképzelésekkel, tervekkel. A parkokkal kapcsolatban pedig – a mostani „problémagyűjtés” után – már a megoldáskeresésre kerül át a hangsúly.
Várunk mindenkit jövő héten is, szeptember 9-én 17:00-kor a Deák Ferenc Általános Iskola mögötti parkban!

Táborállás park, második alkalom /09.07./

Szeptember 7-én délután már második alkalommal gyűltünk össze a környékbeliekkel, hogy a Táborállás park fejlesztéséről beszélgessünk. Ezúttal a katonai emlékmű mögötti sétányon állítottuk fel a tervezési pontunkat, és talán ennek is köszönhető, hogy olyanok is sokan csatlakoztak hozzánk, akik az előző alkalmon nem vettek részt. Emiatt ismét a tervezés kereteinek és az EKF céljainak ismertetésével kezdtük a találkozót, majd röviden bemutattuk az előző alkalom eredményeit is.

Akárcsak legutóbb, úgy most is az új résztvevők bemutatkozásával folytatódott az alkalom. Kor, nem és helyi tapasztalat szempontjából is sokszínű csapat gyűlt össze, aminek kimondottan örültünk, hiszen ezáltal érdekes beszélgetések alakulhattak ki a különböző használati szokások képviselői között.

Ezután bemutattuk az EKF keretén belül jövőre létrejövő futókört, a „Loop”-ot. Bár a pontos nyomvonal még tervezés alatt áll, látványos ábrákon láthatták a tervezési folyamatot a helyzetbemutató elemzésektől az egyre konkrétabb tervekig. Mint elhangzott, a végeredmény egy 3,5 kilométer hosszú, 1,6 méter széles rekortán futókör lesz, ami a lakótelep minden pontjáról könnyen elérhető majd. A futókör kapcsán a résztvevők arra hívták fel a figyelmet, hogy a használhatóság érdekében minél kevesebb kereszteződésen menjen keresztül, valamint hogy ne legyen túl „kanyargós”, vagyis egyenletesen lehessen rajta futni.

Visszatérve tervezési területünkre, a Táborállás parkra, a javaslatokkal kezdtünk foglalkozni, és megnéztük, illetve kiegészítettük a tavaszi kérdőív „szeretném” és „nem szeretném” kérdéseire adott válaszokat. A témákat az alábbiakban tematikusan mutatjuk be.

PADOK, UTCABÚTOROK

A kérdőív legtöbb válaszadója több padot látna szívesen a parkban – és ez a beszélgetés során is fontos témának bizonyult. A résztvevők egyetértettek abban, hogy jó lenne leülni olvasgatni, beszélgetni a parkban, ehhez pedig több ülőalkalmatosságra lenne szükség, mégpedig akár asztalokkal, egymás felé fordítva, tehát olyan módon, hogy az a közösségi életet segíthesse. Beszélgettünk a különböző utcabútor-típusok előnyeiről és hátrányairól, így például az anyagukról (fém vagy fa), a kialakításukról (tömeggyártott vagy egyedi) és egyéb tulajdonságaikról, amelyek mind-mind befolyásolják a használhatóságot és a fenntarthatóságot. Utóbbi azért fontos, mert olyan eszközöket érdemes kihelyezni, amelyeket aztán az önkormányzat fent is tud tartani. Szót ejtettünk emellett a félelmekről is – például a nem rendeltetésszerű használatról.

ZÖLDFELÜLET, BURKOLT FELÜLETEK

Ahogy – mint múlt héten megállapítottuk – a park legnagyobb értéke a zöldfelülete, úgy a legnagyobb félelem épp ennek az értéknek az elvesztéséhez kapcsolódik. A válaszadók jelentős része nem szeretné, hogy fákat kelljen kivágni, vagy az értékes zöldfelület csökkenjen a területen. Ahogy azt megbeszéltük, meg kell majd azonban vizsgálni, hogy az Agóra epülete előtti burkolt területet nem célszerű-e valamennyire megnövelni a jobb használat érdekében.

RENDEZVÉNYEK

Az Agóra az egyik legjelentősebb használója a parknak – nem csak azért, mert az ő vendégeik sétálnak keresztül nap mint nap a területen, hanem mert számos olyan kültéri rendezvényük van, aminek a Táborállás park ad otthont. A kérdőív és a helyiekkel folytatott beszélgetések tanúbizonysága szerint ezt alapvetően szívesen is fogadják, azonban a színpad jelenlegi tájolási lehetőségei miatt a szomszédos házsornak a szükségesnél nagyobb zajterhelést kell elviselnie a rendezvények idején. Mindezen úgy lehet változtatni, ha az épület előtti téren lévő, egyébként is üzemen kívül lévő szökőkutat máshova költöztetik, és akár a burkolt felület is nőhetne, ezáltal az időszakos színpad 90 fokkal elforgathatóvá válna, és így akusztikailag kedvezőbb helyzet állna elő. Azt is fontos lenne megvizsgálni, hogy a burkolt részt a parkkal miként lehetne jobban „összekötni”, hogy egységesebbé váljon a terület.

TELEPÍTETT FUNKCIÓK

A parkban jelenleg csak a Légierő-emlékmű található, más telepített eszköz nincs. Az emlékmű áthelyezése nincs napirenden, viszont felmerült, hogy szükség lenne-e másra is a parkon belül – a kérdőív válaszadói javasoltak például ping-pong asztalt, játszóteret, sportpályát is. Igaz, ezeknek (szintén a kérdőív válaszadói között) jellemzően még több ellenzőjük volt, és a találkozón is inkább az fogalmazódott meg, hogy a játszóteret, sportpályát nem erre a területre érdemes telepíteni. A ping-pong asztalnak már nagyobb támogatói tábora volt, és így egyelőre arra jutottunk, hogy a későbbiekben még meg lehet vizsgálni egy-egy (akár játszó-, akár sport)eszköz elhelyezését. Erre majd a részletesebb tervezés során térünk vissza.

Felmerült javaslatként a közösségi kert és a közösségi komposztáló gondolata is. Ezt végül a VKSZ üzemeltetési tapasztalatait is meghallgatva vitattuk meg, és a beszélgetés végén az hangzott el, hogy bár ezek általánosságban valóban támogatandó funkciók, egy ilyen közhasználatú téren a közösségi kert csak elzárt formában tudna működni, ami viszont nagyon lecsökkentené a teljes közösség által használható területrészeket. A közösségi komposztálásra pedig inkább a telken belüli megoldásokat támogatja az önkormányzat.

INFRASTRUKTÚRA

Beszélgettünk a szemetesek szükségességéről, és részletesen belementünk ezek számosságába, üzemeltetésébe, illetve olyan kérdésekbe, hogy lehet-e szelektív köztéri szemeteseket telepíteni. Ez is egy nehéz téma, hiszen vannak, akik a háztartási szemetüket viszik a köztéri kukákba, amivel ellehetetlenítik ezek mindennapi „működését”. A tisztaság mindenki számára fontos kérdés, úgyhogy egyértelmű, hogy ezzel még kell majd foglalkoznunk a következő alkalmakon is.

Beszélgettünk még a közvilágításról, az ivókutak igényéről, illetve a köztéri mosdók kérdéséről is. Utóbbit sokan támogatták a kérdőívek alapján, bár a használati és üzemeltetési tapasztalatok nem épp kedvezőek a városban. Felhívtuk azonban arra a figyelmet, hogy ez a terület speciális helyzetben van, hiszen itt az Agóra, ahova be lehet térni „szükség esetén”, így talán nem is annyira égetően fontos ez a kérdés.

A találkozó végén elhangzott, hogy jövő héten, szeptember 14-én már a park elrendezéséről szeretnénk beszélgetni. Délután 5 órától várunk szeretettel minden érdeklődőt a harmadik tervezési alkalmunkon a Táborállás parkban!

Kálvin János park, második alkalom /09.08./

Szeptember 8-án tartottuk a második tervezési találkozót a Kálvin János parkban. Múlt héten még a park nyugati részében állítottuk fel asztalainkat, ezúttal azonban már a játszótér mellé költöztünk – abban a reményben, hogy ezzel az anyukák-apukák számára is könnyebb lesz csatlakozni a közös gondolkodáshoz. Az új résztvevők miatt a tervezés kereteinek és az EKF céljainak ismertetésével kezdtük a találkozót, majd röviden átbeszéltük az előző alkalom eredményeit is.

Ezután bemutattuk az EKF keretén belül jövőre létrejövő futókört, a „Loop”-ot. Bár a pontos nyomvonal még tervezés alatt áll, látványos ábrákon láthatták a tervezési folyamatot a helyzetbemutató elemzésektől az egyre konkrétabb tervekig. Mint elhangzott, a végeredmény egy 3,5 kilométer hosszú, 1,6 méter széles rekortán futókör lesz, ami a lakótelep minden pontjáról könnyen elérhető majd.

A Loop bemutatása után a Kálvin János parkra vonatkozó vágyakkal és félelmekkel kezdtünk foglalkozni, segítségül hívva ebben a nyáreleji kérdőívezés eredményeit, majd összevetve ezeket a megjelentek tapasztalataival. Ebből az alábbi megállapítások következtek.

FUTÓKÖRHÖZ TARTOZÓ FEJLESZTÉSEK

Beszéltünk róla, hogy a futókör a parkon is keresztülfut majd, és ehhez kapcsolódóan szükség lehet új eszközökre – például ivókútra.

PADOK, UTCABÚTOROK

A kérdőívekből kiderült, hogy a legnagyobb támogatottságot a padok telepítése kapta. A tervezés résztvevői is megerősítették, hogy ezekre szükség lenne. Jelenleg 29 pad található a parkban, és ezek szinte kizárólag a sétányok mellé, azokkal párhuzamosan kerültek elhelyezésre, vagyis nem igazán alkalmasak arra, hogy egy-két főnél nagyobb számú társaság kényelmesen leülhessen beszélgetni. Fontos lenne, hogy legyenek egymással szembefordított padokból (és akár asztalokból) álló kis közösségi terek. A résztvevők egyszerű de praktikus kivitelű, a parkba illő utcabútorokat látnának szívesen. Felmerült az összecsukható (és éjszakára elzárható) padok gondolata is, hiszen ezáltal az éjszakai padfoglalást lehetne megakadályozni. Ugyanakkor ennek valószínűleg az üzemeltetésével lennének problémák (elég erőforrásigényes feladat lenne minden reggel és este ezzel foglalkozni, ráadásul a tárolásról is gondoskodni kéne).

AKTÍV FUNKCIÓK

A meglévő aktív funkciók (játszótér, sportterületek) támogatottsága magas. Bár nagyobb, összefüggő sportpályát nem hoznának létre itt a környékbeliek, sokan nem zárkóznának el attól, hogy ezek akár kicsivel több helyet is foglaljanak el a parkon belül. A játszótér és a skatepark bővítéséről, a kis dühöngők számának növeléséről majd elsősorban a használóik véleményét lenne jó megismerni. Új aktív funkció lesz természetesen az itt keresztülhaladó futókör is, emellett pedig felmerült, hogy ping-pong asztalokkal (esetleg teqball asztallal) gazdagodhatna a park.

INFRASTRUKTÚRA

A közvilágítás a résztvevők szerint megfelelő a parkban. Jó lenne viszont, ha több szemetest helyeznének ki, és ivókút is kerülhetne a területre. A résztvevők örömmel látnák, ha a meglévő köztéri mosdó is mindenki számára használható volna. Beszélgettünk a szökőkút lehetőségéről is – a résztvevők egy része szívesen látna egy nem vízpazarló vízjátékot a parkban.

 

KÖZBIZTONSÁG

Szó esett a közbiztonsággal kapcsolatos kérdésekről is. A problémát ezügyben főként a dohánybolt melletti éjszakai italozók miatt vetettük fel. Felmerült az aktívabb rendőrségi jelenlét a területen, ám megbeszéltük, hogy erre a közösségi tervezésnek nincs ráhatása, inkább tervezési megoldásokban kell gondolkodnunk. Így jutottunk el olyan lehetséges megoldásokig, mint a térfigyelő kamera telepítése, a közösségi házirend megalkotása, vagy épp olyan leülős rész létrehozása, ami által nem a lakóházak közvetlen közelében telepednének meg a hangoskodók.

A következő alkalommal már konkrét helyet szeretnénk találni ezeknek az elemeknek, funkcióknak. Szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 15-én délután 5 órától a Kálvin János parkban!

Deák Ferenc Általános Iskola előtti park, második alkalom /09.09./

Szeptember 9-én tartottuk a második tervezési alkalmat a Deák Ferenc iskola előtti parkban. Az új résztvevők kedvéért ismét beszéltünk az Európa Kulturális Fővárosi címhez kapcsolódó lehetőségekről, illetve röviden bemutattuk a parktervezés célját és az első alkalom témáját is. Ezt követően pedig azok a könyékbeliek mutatkoztak be, akik most látogattak első alkalommal a közösségi tervezésre.

Ezután beszéltünk az EKF keretén belül jövőre létrejövő futókörről, a „Loop”-ról. Bár a pontos nyomvonal még tervezés alatt áll, látványos ábrákon mutattuk be a tervezési folyamatot a helyzetbemutató elemzésektől az egyre konkrétabb tervekig. Mint elhangzott, a végeredmény egy 3,5 kilométer hosszú, 1,6 méter széles rekortán futókör lesz, ami a lakótelep minden pontjáról könnyen elérhető majd.

A második alkalom célja az volt, hogy az első találkozón beazonosított értékek és problémák mellett immár a vágyakat is megismerjük. Konkrét és általános javaslatokat is szerettünk volna gyűjteni, ehhez pedig ismét a nyári kérdőívezés eredményeihez nyúltunk vissza. Ezeket vizsgáltuk meg és egészítettük ki, átbeszélve az egyes témák kapcsán felmerülő véleményeket.

A legtöbbek által említett igény a padokra vonatkozott. Beszéltünk a lehetséges anyaghasználatról, elrendezésről, más parki eszközökkel történő együttes használatról  (pl. asztalok, szemetesek), illetve megfogalmaztuk a félelmeket is – a nem rendeltetésszerű használatot, a rossz pozícionálást stb.

Az alkalom résztvevői megerősítették, hogy sportpálya kialakítására nem látják alkalmasnak a területet, ahogy ezt már az első alkalommal is megbeszéltük. A játszótér kapcsán egymással ellentétes vélemények is megjelentek, de abban egyetértettek a jelenlévők, hogy érdemes lenne majd elkeríteni a játszóteret.

Ismét sok szó esett a parkolásról, ezúttal azonban már a javaslatokat igyekeztünk egybegyűjteni. Felmerült például új párhuzamos parkolóhelyek létrehozása az Aradi és a Görgey Artúr utcák mentén. Utóbbi esetében ráadásul az is felmerült, hogy az iskola felőli szélén lehetne kialakítani egy olyan „Kiss and Ride” parkolózónát, ahol a szülők a reggeli iskolakezdéskor félrehúzódhatnak, és elbúcsúzhatnak csemetéjüktől. Ehhez arra is szükség lenne, hogy az iskola a gyerkőcök számára ebből az irányból is megnyissa kapuit. Parkolás kapcsán merült fel a parkolóházak kérdése is – elhangzott, hogy a tervezés során az önkormányzat megvizsgálta az építés lehetőségét, de azok annyira költségesek, hogy a megvalósításuk jelenleg irreális, ezért ezekről társadalmi vita sem indult.

Beszéltünk a park közvilágítási igényeiről is, ami egyrészt bizonyos sétányokat, másrészt a játszóteret is érinti.

A köztisztaság témája körül alakult ki az egyik legélénkebb beszélgetés. A köztéri szemetesek igényét fogalmaztuk meg, majd a figyelem a lakóházak kukáira és az azokhoz kapcsolódó anomáliákra terelődött. Bár ez a tervezési területünkön kívül eső kérdés, sokak számára fontos volt, így az ezzel kapcsolatos lehetőségeket is átbeszéltük. A megoldást ebben az esetben az fogja majd jelenteni, ha ezek a területek is bekamerázásra kerülnek, így az illegális szemételhelyezés visszaszoríthatóvá válik.

A közbiztonság kérdése többször felmerült, például a parkolóhelyek és a köztisztaság kapcsán is. A rendőrségre bekötött térfigyelő kamerák sokat segítenek majd ebben.

A beszélgetés végén abban maradtunk, hogy a következő alkalommal már az eszközök és funkciók térbeli elhelyezése lesz a téma. Várunk szeretettel mindenkit szeptember 16-án 17:00-kor az iskola előtt parkban!

Kálvin János park, harmadik alkalom /09.15./
Szeptember 15-én tartottuk a harmadik tervezési alkalmat a Kálvin János parkban. Ahogy azt múlt héten ígértük is, ezúttal már meg akartuk találni az előző alkalmakon javasolt funkciók, eszközök helyét. Ennek megfelelően a találkozó nagy részében a park térképe fölött zajlott beszélgetés. Hogy mire jutottunk a résztvevőkkel, azt az alábbi térkép és leírás mutatja be.

Már jövőre elkészül a futókör, ami az egész lakótelepet érinti, és a parkot is átszeli. Ennek tervezése még folyamatban van, de a jelen tudásunk szerint érvényes nyomvonalat már feltüntettük a térképen, ezt jelzi a jobb felső sarokból a bal alsó sarokba átlósan átívelő kék „szalag”. Ennek részletei még változhatnak valamennyire, de fontos volt, hogy legalább a koncepciót lássuk, és ennek megfelelően tudjunk döntést hozni a park többi részéről.
A közösen készített tervünkben a park jelenlegi struktúrája nem változik, és három nagy, de egymástól nem élesen elváló terület áll:

1. Szabad terület és rendezvénytér
A körforgalom felőli (a térképünkön narancssárgával karikázott) rész nem kapna új funkciót, hanem megőrizné a mai jellegét. Ez az a terület, ahova időnként rendezvények jönnek (például a most vasárnap esedékes Jutasi piknik), tehát nem érdemes olyan eszközöket telepíteni ide, amelyek nem férnének meg jól ezzel az ideiglenes használattal. Maradna tehát egy kedves, minden „extrától” mentes parkterület.
2. Sportos-fiatalos terület
A gördeszkapálya és annak környezete jelenleg is főként a fiatal korosztály által használt terület, és a közös tervünk is erre erősít rá. Megnőhetne a gördeszkapálya mérete, hosszanti irányban, a park belseje felé, anélkül, hogy ehhez fát kelljen kivágni. A környezetébe olyan utcabútorok kerülnének, ami a fiatalok használati szokásaihoz a leginkább illeszkedik. Ez egyben a park azon része, amely a legtávolabb esik a lakóépületektől, tehát itt nem zavarná a környékbeli lakókat az sem, ha estébe nyúlik az együttlét (ez a jelenlét most sajnálatos módon a lakóházakhoz közelebb bukkan fel, sokkal nagyobb zavaró hatást okozva).
A futókör egyik vége épp a gördeszkapálya közelében található, ezért itt indokoltnak láttuk kerékpártároló (ezt mutatja a sárga pötty) és ivókút elhelyezését.
A minifocipályák bővítését, számának növelését a jelenlévők nem tartották szükségesnek.
3. (Családos) közösségi terület
Az a terület, amit jelenleg is játszótérként és fitneszparkként használunk, ebben a formájában erősödne, és egy családos közösségi területté válna.
Ez egyrészt a játszótér bővítésével valósulna meg. Visszatérő igény, hogy több hinta kerüljön ide, legyen mászóka és egyensúlyozó eszköz, illetve általánosságban úgy változzon a játszótér, hogy az a 4 éves kor alatti és a 8 éves kor feletti gyerekeknek is kínáljon valamit – jelenleg ez ugyanis leginkább a kettő közötti korosztályt szolgálja csak ki. Külön jó lenne, ha lenne valami olyan eszköz, ami egyedivé, a többi játszótértől megkülönböztethetővé teszi, hiszen a családok amúgy is sorra járják a környékbeli játszótereket, és jó, ha mindegyiknek van valamilyen karaktere. Szükség lenne ivókútra is, és a közösségi életet szolgálná, ha lennének tovább utcabútorok (padok, asztalok) a családok számára.
A fitneszpark bővítését nem tartották fontosnak a résztvevők, de az elhangzott, hogy jó, ha ez az egész terület egységes maradhat, egy minden korosztály számára használható, aktív közösségi területként. Infrastrukturális javaslat volt a párakapu elhelyezése, ami anélkül a biztosítja a víz jelenlétének előnyeit, hogy közben (a jelenlévők által nem támogatott) szökőkút üzemeltetési és használói hátrányaival járna.

Jövő héten folytatjuk a tervek pontosítását, így várunk szeretettel mindenkit szeptember 22-én 17:00-kor is a Kálvin János parkban!

Deák Ferenc Ált. Isk. előtti park, harmadik alkalom /09.16./

Szeptember 16-án a Deák Ferenc Általános Iskola előtti parkban is megtartottuk a harmadik tervezési találkozót a környékbeliekkel. Az eddigiek rövid összefoglalását követően két csapatot alkottunk, és mindkettőnek ugyanaz volt a feladata: „rendezzék be” a parkokat és környezetüket, felhasználva azokat a funkciókat és eszközöket, amikről az elmúlt alkalmak során beszéltünk. A stilizált térkép a jelenlegi állapotokat mutatja, de a futókör lehetséges nyomvonalát is feltüntettük rajta, hangsúlyozva, hogy ez a tervezés során még változhat – ugyanakkor ehhez is kíváncsian vártuk a résztvevők észrevételeit (a térképeken a pirosas, a bal alsó sarokból induló és középen felfele kilépő kanyargós vonal ábrázolja a futókört). Egyetlen szabály volt csak, mégpedig, hogy a csapatok tagjai alaposan beszéljék át minden egyes javaslatukat, és egy olyan tervet készítsenek, ami mindannyiuk számára elfogadható. Az alábbiakban a két csapat munkáját mutatjuk be.

Az első csapat terve

 1. számú terület

Az iskola előtti parkban a játszótér bővülne, mégpedig a futókör irányába, annak érdekében, hogy több korosztály számára használható legyen. Új játszóeszközöket, padokat, szemeteseket raknának ide, és bekerítésre kerülne a játszótér. A Cholnoky lakótelepen nagyon bevált mezítlábas ösvénnyel is bővülhetne a terület. Ahogy a barna pötty jelzi, faültetésre is sor kerülne a területen.

 1. számú terület

Az előzőtől (a térképen) jobbra-lefele, vagyis az iskola bejáratához közeli, jelenleg kihasználatlan háromszög-területen fitneszeszközök és ivókút kapnának helyet.

 

 1. számú terület

A térkép szélén, az Aradi utca mellett van egy sportpálya, az ottani sport funkciót lehetne erősíteni ping-pong asztalokkal.

 1. számú terület

A park délkeleti sarkán az iskola parkolója felé helyeztek egy kerékpártárolót és egy ivókutat – elsősorban a futókör használóinak kiszolgálására.

 1. számú terület

Az óvoda mögötti park kapcsán a legtöbbet a játszótér fejlesztésével foglalkozott ez a csapat. Például hintákkal, a homokozó fölé napvitorla kerülne, és padok is költöznének a területre. A nyári melegben párakapu tehetné elviselhetőbbé a kis park klímáját.

 1. számú terület

A Diósy és a Klapka utca közé egy olyan „piknikterület” kerülne, ahová szívesen jönnének le a környékbeliek a pokrócukat leteríteni, és élvezni a természetközeli hangulatot. Ehhez arra is szükség lenne, hogy ezen a részen ne sétáltassák a kutyájukat a környékbeliek, hiszen így lehetne biztosan „aknamentes” a terület.

 1. számú terület

A második számú csapat nem bővítette az iskola melletti játszóteret. Bár azt elismertük, hogy lenne szükség további eszközökre (elsősorban hintára), a megnövekvő használattól és az azzal együtt járó zajnövekedéstől való félelem miatt végül inkább a jelenlegi állapot megtartása mellett született döntés. A játszótér körbekerítésére viszont szükséges lenne, a közelébe kerülne ivókút és világítás is. Világítás a játszótér melletti gyalogútra is mindenképp kellene (a közvilágítási javaslatokat a sárga „napocska” ikon jelzi a térképen).

 1. számú terület

Az iskola bejárata előtti és melletti terület egyfajta „váróteremként” működik már most is. Ezt a funkciót tenné kényelmesebbé a csapat padok, okospadok kihelyezésével, és lehetőség szerinti további faültetéssel, hogy ezáltal kényelmesebben lehessen várakozni.

 1. számú terület

Az Aradi utca melletti sportpálya és környezete a második csapatnál is kiemelt szerepet kapott. Ez lenne az az ifjúsági rész, ami a sportos, egészséges közösségi együttlétnek adna helyszínt a fiatalok számára. A sportpálya felújítása mellett mászófal, ping-pong asztal, ülőbútorok kerülhetnének ide, és kerékpártárolót is helyeztünk erre a pontra.

 1. számú terület

A második csapat sokat foglalkozott a futókörrel is. A 4-gyel jelölt területen például arra hívtuk fel a figyelmet, hogy sok fa található a nyomvonalon, és talán érdemesebb lenne egészen az iskola kerítése mellé helyezni a futókört, mert inkább legyenek kicsit élesebbek a kanyarok, mint hogy fát kelljen kivágni miatta. A futókör kapcsán beszéltünk még a színezésről (és az egyik javaslatunk az volt, hogy valamilyen rendszerességgel, például 100 méterenként változzon a futókör színe), illetve arról is, hogy érdemes foglalkozni a „vegyes használat” (futók mellett pl. rollerezők, gyalogosok) problematikájával is a teljes kör területén.

 1. számú terület

Az óvoda mögötti játszótér eszközkínálata jelenleg nagyon szegényes, ezért ezt bővítené a csapat. Hinta például mindenképp kellene ide, de más eszközök is felmerültek. A játszótér melletti részre érdemes lenne fákat ültetni, amik később további árnyékot tudnak adni.

 1. számú terület

A kötélcsúszda igen népszerű a gyerekek körében, de a szomszédos épület lakói számára zavaró annak hangja. Ezt az elemet felköltöztettük az óvoda mögé, és akár azt is el tudnánk képzelni, hogy kettő legyen belőle.

 1. számú terület

A Diósy és Klapka utcák közötti részen sokan járnak át a buszmegállóhoz, viszont a közvilágítás itt nem megoldott, így ide is javasoltunk lámpákat.

 

 

A „csapatmunkát” követően mindkét asztaltársaság bemutatta a saját művét a másiknak, így rögtön láthattuk, mely pontokon van egyezés és eltérés a két elképzelés között. Ezeknek a részletes átbeszélésére ezúttal már nem volt időnk, így azt a következő találkozón fogjuk megtenni. Ennek időpontja szeptember 23., csütörtök 17.00. Terveink szerint – szokásos módon – az iskola bejárata előtt, a parkban találkozunk. Rossz idő esetén azonban az óvoda biztosít helyszínt a közös gondolkodás számára. Várunk szeretettel mindenkit!

Táborállás park, negyedik alkalom /09.21./

Szeptember 21-én tartottuk a negyedik tervezési találkozót a Táborállás parkban. A cél az volt, hogy az előző héten készített tervvázlatot még egyszer átbeszéljük, illetve hogy a helyszínt is bejárva ellenőrizzük a papíron jónak tűnő ötleteinket. A találkozó végén pedig előképeket nézegettünk, inspirációt gyűjtve a konkrét megoldásokhoz.

Az alapos megvitatásnak köszönhetően módosult is itt-ott a terv, ahogy ezt az alábbiakban bemutatjuk.

 1. Az ideiglenes színpad helyét előrehoztuk a jelenlegi burkolt tér síkjába, hogy megóvjuk az épület melletti szép, egészséges fákat. Ettől viszont a park belseje felé mozdítottuk el a tervezett nézőteret. Azt is megfogalmaztuk, hogy szívesen látnánk valami olyan modern utcabútort a rendezvénytér mellett, ami a rendezvények idején kiemelt nézőtérként szolgálhatna.

  A park északi (a térképen fenti) oldalán, hosszanti irányban futó gyalogutat egészen a terület szélére toltuk. Ezáltal megnőtt az összefüggő zöldterület a park belsejében. Nagyjából a megszűnő ösvény vonalába helyeztük át a gyerekeknek szánt részt, mert a helyszínen úgy éreztük, hogy a múltkor kitalált helyszín zavaró lehetne a rendezvények idején. Konkrét példákat is nézegettünk az ide szánt eszközökre, és a legjobban az egyszerű, de mégis egyedi kötélmászókák nyerték el a tetszésünket. Emellett még a hinta merült fel lehetőségként.

  Az észak-keleti csücsökben (jobb felső sarok) a két rövidebb ösvény helyett egy kettő közöttit hoznánk létre, ezáltal is nőhetne a zöldfelület, és kevésbé lenne feldarabolva a park. A közösségi részbe kerülő pavilon kapcsán is néztünk előképeket, illetve pontosítottuk az igényeket. Olyan eső- és napvédelmet biztosító, jól tisztítható, padokat és asztalt magában foglaló, kb. 20 fő befogadására alkalmas szerkezetre lenne szükség, amely például a szabadtéri klubfoglalkozások, órák helyszínéül szolgál. A biztonságról és a megfelelő használatról térfigyelő kamerával lehetne gondoskodni.

   

  Azon is gondolkodtunk, hogy olyan íves padot lehetne valahova elhelyezni, ami akár egy egész iskolai osztály számára kínál egyszerre leülési lehetőséget.

  A következő alkalommal már arra fogunk törekedni, hogy meghatározzunk egy fontossági sorrendet a terv elemei között, ami hasznos lehet majd a megvalósítás során. Várunk szeretettel mindenkit szeptember 28-án, kedden délután 5 órától a Táborállás parkban (vagy rossz idő esetén az Agórában)!

Deák Ferenc Általános Iskola előtti park – negyedik alkalom /09.24./
 1. Szeptember 24-én már negyedszerre találkoztunk a Deák Ferenc Általános Iskola előtti parkban. Az volt a tervünk, hogy a harmadik alkalmon készített két tervváltozat különbségeit átbeszélve megpróbálunk dűlőre jutni a vitatott kérdésekről.

  A beszélgetés kezdetén rögtön egy izgalmas, de a tervezésünk kereteit erősen feszegető témába vágtunk bele. Az egyik résztvevő ugyanis azt vetette fel, hogy a futópálya helyett nem lehetne-e inkább sok kisebb, a lakótelepen elszórtan megjelenő fejlesztésre fordítani az EKF projekt keretén belül rendelkezésre álló forrásokat. Hosszan elidőztünk a kérdésnél, pro és kontra érvelve, majd azzal tettünk pontot az eszmecsere végére, hogy a futópálya ügyében az önkormányzat már korábban meghozta a szakértők által javasolt döntést, a tervezés pedig előrehaladott állapotban van, úgyhogy (mivel 2023 nagyon közel van már) a megvalósítást sodorná veszélybe, ha most ismét az alapokon kezdenénk vitatkozni. Az iskola előtti park közösségi tervezése során tehát – ahogy ezt korábban is jeleztük – adottságként kell kezelnünk a futókört, és a figyelmünket az egyéb szükségletekre érdemes fordítanunk.

  Ezt követően az iskola előtti park játszóterére fordítottuk figyelmünket. Az előző alkalom egyes csapata bővítette volna a játszóteret, a kettes nem. Mindkettő egyetértett a körbekerítésben, az egyes csapat szerint viszont a játszótérnél nagyobb területet lenne érdemes körbekeríteni, hogy ezáltal egy kutyapiszokmentes gyepfelület is létrejöjjön. Ez volt tehát a kiindulási pontunk a negyedik alkalomhoz, ahol aztán hamar érdekes irányt vett a beszélgetés. A résztvevők végülis elfogadták, hogy több játszóeszköz kerüljön a parkba, ám a friss javaslat szerint ez nem a meglévő játszótér területének bővítésével történhetne, hanem egy új korosztályspecifikus játszótér létrehozásával az iskolához közel eső, jelenleg semmire nem használt, háromszög alakú területen. Itt a kisebb gyerekeknek való játszóeszközök mellett maradna elég hely emellett az első csoport által javasolt fitneszeszközök elhelyezésének is. A játszótér kapcsán még az is felmerült, hogy érdemes lenne gondolkodni a Berkenye Tanösvény bevonásában, fejlesztésében is.

  A bekerítéssel kapcsolatban nem volt teljes egyetértés a résztvevők között. A játszótér körbekerítése mindenki számára elfogadható volt, ám a gyepes terület leválasztása már nem nyerte le mindenki tetszését. Számba vettük az előnyöket és hátrányokat – előny a biztonság (nem szalad ki a gyerek, nem rongálják meg az eszközöket), a tisztaság (elsősorban a kutyapiszok kivédése), az éjszakai hangoskodás megszűnése; míg hátrányt a felszabdalt közterület, a létrehozás, üzemeltetés, karbantartás költségei jelentenek. Ezen téma kapcsán végül csak azt állapítottuk meg, hogy ugyan a kerítés támogatói a találkozón többségben voltak, nincs egyöntetű vélemény a kérdésben.

  Beszélgettünk az óvoda mögötti parkban található kötélcsúszda jövőjéről is. Megállapítottuk, hogy az óvoda mögé történő költöztetést az óvodával is meg kell beszélni, illetve felmerült, hogy vajon a magasabban fekvő területen nem kerülne-e akusztikailag is kiemeltebb helyre az eszköz. Végülis a fő megállapításunk az volt, hogy mivel a kötélcsúszdával a legnagyobb baj annak hangos, csattanó működése, talán nem is a helyszínen kéne változtatni, hanem először meg kéne vizsgálni, nem lehet-e az eszköz korszerűsítésével csökkenteni a zajhatást.

  Időnk végére érve abban maradtunk, hogy a következő alkalommal már az eszköztípusok kiválasztásával folytatjuk a közös gondolkodást. Az ötödik találkozóra szeptember 30-án, 17.00-tól kerül sor az iskola előtti parkban!

  Agórában)!

Táborállás park, ötödik alkalom /09.28./

Szeptember 28-án tartottuk az ötödik, véglegesítő tervezési alkalmat a Táborállás parkról. A találkozón először ismét átnéztük az előzőleg készített tervet. Miután megállapítottuk, hogy a jelenlévők elégedettek a „művükkel”, és senki sem szeretne további változtatást, rátértünk az utolsó feladatunkra: a priorizálásra.

A priorizálás lényege, hogy a parkra vonatkozó fejlesztési javaslatainkat rangsoroljuk. Ez akkor jöhet jól, ha a későbbiek során esetleg nincs elegendő forrás arra, hogy egyszerre valósuljon meg a teljes beruházás. Ilyenkor jó tudni, hogy melyek azok az elemek, amelyek sürgősebbek. Minden résztvevő maga határozta meg a saját prioritási rendjét, majd ezeket egymásnak bemutatva megvitattuk és kialakítottuk a végső sorrendet. Ez az alábbiak szerint néz ki:

 • A legfontosabbnak a rendezvénytér témáit, azon belül is elsősorban a színpad befordíthatóságát ítéltük. Ez az a kérdés, ami mind az Agóra, mind a szomszédos épület lakói számára igen fontos. Ez persze úgy lenne az igazi, ha a rendezvénytér kialakításával és árnyékolásával együtt tudna megvalósulni….
 • Második helyre a zöldfelületet érintő kérdések kerültek. Legnagyobb hangsúlyt a sövényekkel történő „külső” körbekerítés kapta, de szorosan a nyomában volt a belső átláthatóság növelése.
 • Harmadik helyen a parki infrastruktúra fejlesztése szerepelt – a padok, szemetesek, ivókút, biciklitároló létrehozása, bővítése.
 • Ezeket követték nagyjából holtversenyben a közösségépítő funkciók, vagyis a gyerekrész és a közösségi parkrész kialakítása.
 • A sort a nézőtérként is funkcionáló modern bútor zárta.

Reméljük persze, hogy a későbbiek során majd a közösségi tervezés során megálmodott összes funkcióval és eszközzel együtt újulhat meg a Táborállás park, de ettől még izgalmas volt látni, hogy kinek mely elemek a legfontosabbak.

Ezzel le is zárult a közösségi tervezési folyamat legaktívabb szakasza. A hatodik alkalmat – a korábbi tervekkel ellentétben – október 2-án, szombaton délután tartjuk, tervbemutató formájában. Ezen a napon az Agóra a Hungarikumokhoz kötődő rendezvénnyel várja a veszprémieket, de a programok között megtalálnak minket és a Táborállás park most elkészült tervjavaslatát is! Reméljük, minél több embernek lesz lehetőségünk bemutatni az elmúlt egy hónap közös munkáját! A bemutatót követően – az ahhoz esetleg még érkező észrevételeket is figyelembe véve – már a tájépítészeken lesz a sor, hogy a helyiek által megálmodott elképzelésből elkészítsék a valódi terveket. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vett a Táborállás park közösségi tervezésében!

Kálvin János park, ötödik alkalom /09.29./

Szeptember 29-én délután már az ötödik találkozót tartottuk a Kálvin János parkban. Az alkalom fő témája a játszótér volt, és tapasztalatból tudtuk, hogy a téma szakértői, vagyis a környékbeli szülők nagy része általában csak néhány perc zavartalan figyelmet tud a tervezésre áldozni a csemetéje mellett. Emiatt már órákkal a meghirdetett időpont előtt a helyszínen voltunk, és egyesével igyekeztünk megismerni a véleményüket a fontos kérdésekben, csak rövid időre vonva el őket a játszóterezéstől. Az így begyűjtött gondolatokat aztán az öt órakor kezdődő találkozón összesítettük és megvitattuk.

A legfontosabb megállapítás talán, hogy a megszólított szülők, nagyszülők mind támogatják a játszótér bővítését, vagyis visszaigazolták az eddigi tervezési alkalmakon elhangzottakat. Hogy melyik korosztálynak van a legnagyobb szüksége az új eszközökre, abban megoszlottak a vélemények (nem függetlenül attól, hogy kinek milyen korú gyermeke, unokája van), de a többségi álláspont megfelelt a néhány alkalommal ezelőtt tett megállapításunknak, vagyis hogy a legkisebbek (0-4 év) és a nagyobbak (8-12 év) vannak most kedvezőtlenebb helyzetben.

Ami a konkrét eszközöket illeti, a legfontosabb az lenne, hogy új hinták kerüljenek a játszótérre, mégpedig olyan is, ami a legkisebbeknek babahinta-ülőkével bír, illetve hagyományos ülőkéjű is. Rengeteg további eszközjavaslat merült fel a beszélgetések során, a hintát követően a legnépszerűbbek a (süllyesztett) trambulin, a kreatív (több irányból, több féle módon használható) mászóka és a kicsik által nagyon kedvelt házikó voltak. De jócskán támogatták az egyensúlyozót, a libikókát, a mászóvárat is, és javasoltak a füves területre állított focikaput, mezítlábas ösvényt, vagy épp a homokozóeszközöknek szolgáló ládát is. Sőt, még az un. pump track pálya is felmerült ötletként, ami a legkisebbeket és a kicsit nagyobbakat is bevezethetné a kerékpározás világába.

A játszóeszközökön túl sok szó esett a kiegészítő infrastruktúráról is. Magától értetődő volt, hogy szemetesekre, ivókútra, térfigyelő kamerára, padokra – helyenként asztallal együtt – szükség lenne, és a műanyag burkolatos rész fölött örülnének napvitorlának is, hiszen ezen az oldalon a fák még sokáig nem érik el azt a méretet, hogy a délutáni nap ellen védelmet biztosítsanak.

Sokat beszéltünk a játszótér körbekerítéséről is. Jól látszott, hogy azok, akiknek idősebb a gyermeke, általában kevésbé tartják szükségesnek ezt a fizikai védelmet, viszont a kisebbek szülei, nagyszülei aggódnak, hogy csemetéjük könnyen ki tud szaladni az úttestre. Emellett sokan voltak olyanok is, akik azért érveltek a körbekerítés mellett, mert azt tapasztalták, hogy a kutyások nem mind ügyelnek arra, hogy kedvencük hova piszkít; illetve többen említették problémának az iszogató, maguk után akár üvegszilánkokat, cigicsikkeket hagyó társaságok esti jelenlétét, akiket talán szintén távol lehetne tartani egy kerítéssel. Ezen érvek miatt a megkérdezettek és az alkalmon jelenlévők között óriási többségben voltak a kerítés támogatói, így abban maradtunk, hogy a tervezőket egy ennek megfelelő koncepció kidolgozására kérjük meg.

A következő alkalomra október 6-án kerül sor, ekkor visszaköltözünk a gördeszkapálya közelébe, ugyanis fő témánk a sportos-fiatalos területrész lesz. Várunk szeretettel aznap is mindenkit 17.00-tól!

Deák Ferenc Általános Iskola előtti park, ötödik alkalom /09.30./

Szeptember 30-án tartottuk az ötödik tervezési találkozót az iskola előtti parkban. Mivel ezúttal is voltak új (vagy az elmúlt alkalmakat kihagyó) résztvevők, ismét az előzmények összefoglalásával kezdtük a találkozót – és megállapítottuk, hogy egyre hosszabb ez az összefoglaló, hiszen már négy alkalom eseményeit kellett elmesélni benne…

A tervezési nap célja az volt, hogy lezárjuk az egy héttel korábban nyitva maradt kérdéseket, illetve a játszóterek konkrét eszközeire is javaslatot tegyünk. Ám először meghallgattuk, ki hogyan látja az eddigieket, kiben támadtak új gondolatok az összefoglalást hallva. Beszélgettünk egyebek mellett a kutyás parkhasználat szépségéről és problémáiról, a köztéri mosdóról, sőt még azt is megállapítottuk, hogy elég szeles a játszótér, és kíváncsiak lennénk, nincs-e a tájépítészeknek valamilyen javaslatuk – például növénykiültetéssel – ennek mérséklésére.

A két park játszótereinek berendezésére játékos módon kerítettünk sort – a résztvevők képek közül választhatták ki a nekik leginkább tetszőt, hogy aztán némi magyarázattal fűszerezve elhelyezzék a megfelelő játszótér neve alatt. Összefoglalva a hallottakat:

 • Az óvoda mögötti park játszóterében fontos lenne erősíteni a kínálatot az idősebbek számára is. Javasoltuk például libikóka és „multifunkciós” játszóvár elhelyezését, kiegészítve a már korábban is említett hintával (és természetesen a napvitorlával).
 • Az iskola előtti részen – ahogy azt az előző alkalmon megbeszéltük – tulajdonképpen két játszótér jönne létre. Itt fontos lenne, hogy minden korosztály számára bővüljenek a lehetőségek, és a koncepciónk az volt, hogy az egyik a kisebbek, a másik a nagyobbak számára kínáljon eszközöket, hogy ezáltal kicsit „zavartalanabbul” tudjanak játszani a különböző korú gyerekek. A javasolt eszközök között hinta, rugós libikóka, házikó, homokozó szerepelt, illetve a már korábban is megfogalmazott mezítlábas ösvény, és a korábbi alkalmakon az iskolások által javasolt (a jelenleginél összetettebb) mászóka. A napvitorla itt is igényként fogalmazódott meg. A képeket nézegetve pedig az az ötlet támadt még, hogy a két játszóteret olyan színes burkolat köthetné össze, amire például ugróiskolát vagy egyéb vidám dolgot lehet felrajzolni. Az iskolához közelebbi területrészre felmerült a fitneszeszközök gondolata is, de a terület országgyűlési képviselőjétől megtudtuk, hogy nem messze már tervbe van véve egy ilyen eszközpark létrehozása.

A legnagyobb fejtörést – akárcsak az előző alkalommal – most is a körbekerítés kérdése okozta. Ismét elsoroltuk a várható előnyöket és hátrányokat, és bár a jelenlévők között ezúttal is többségben voltak a körbekerítés támogatói, nem voltunk elég merészek ahhoz, hogy szavazással döntsük el a kérdést. Abban maradtunk végül, hogy ezügyben még megvárjuk a tájépítészek ötleteit, hátha van olyan megoldás, ami kompromisszumosan elégíti ki az igényeket.

A következő alkalommal szeretnénk majd bejárni a „terepet”, és ezzel véglegesíteni, hogy hova milyen javaslatokkal élünk. Várunk szeretettel mindenkit október 7-én 17.00-tól a Deák suli előtti parkban!

Táborállás park, hatodik alkalom /10.02./

A Táborállás park hatodik tervezési találkozóját október 2-án, szombaton délután tartottuk. Mivel az előző öt találkozón már összeállt a terv, csak az maradt hátra, hogy minél több helybeli lakosnak és érdeklődőnek mutassuk be. Ehhez kiváló alkalmat teremtett a Hungarikum hétvége nevű program, ami miatt a szűkebb és tágabb környékről is sokan látogattak el ezen a napon a parkba. Ilyen módon azok is megismerhették és véleményezhették a közösen készített terveket, akik a korábbi alkalmakon nem tudtak részt venni. A délután folyamán végül körülbelül félszáz érdeklődővel beszélgettünk a Táborállás park megújításáról, és örömmel állapítottuk meg, hogy az együtt megálmodott koncepció pozitív fogadtatásra talált a körükben.

Az elkészült javaslatunkat hamarosan átadjuk az építészeknek, akik az általunk lefolytatott párbeszéd alapján el tudják készíteni a szakmai terveket. Az ő munkájuk eredményéről is tájékoztatást adunk majd.

Kálvin János park, hatodik alkalom /10.06./

Október 6-án a szemerkélő eső miatt úgy döntöttünk, a könyvtárban tartjuk meg a hatodik alkalmat, aminek témája a korábban „sportos-fiatalos rész”-nek elnevezett terület, vagyis a skatepark környezetének fejlesztése volt. Sajnos az időjárás miatt pont azok, vagyis a fiatalok nem nagyon jöttek el a beszélgetésre, akiknek a véleménye a leginkább számítana ebben a tervezési kérdésben. Emiatt viszont úgy döntöttünk, hogy a találkozót egy olyan kérdőív összeállításának szenteljük, amivel majd a skatepark használóit próbáljuk elérni, emellett beszélgettünk a hazai jó példákról is (az egyik anyuka szerint például Tapolcán készült olyan extrém park, aminek tapasztalatait mi is hasznosítani tudjuk.)

A skateparkról szóló kérdőív ezen a linken érhető el, a válaszokat október 20-ig várjuk!

Deák suli előtti park, hatodik alkalom /10.07./

Október 7-én tartottuk a tervvéglegesítő alkalmat a Deák Ferenc Általános Iskola előtti parkban. A könyékbeliekből álló tervezőcsapatunk „törzstagjai” jöttek el, így a korábbi beszélgetéseinket folytatva kerekedtünk fel, hogy a tervezési területünket bejárva még egyszer, a helyszíneken ellenőrizzük az ötleteinket.

Az iskola előtti játszótér mellett ismét elmerengtünk a kerítés kérdéséről, és azt vetettük fel, hogy nem lenne-e szerencsésebb a szél felőli északi oldalra sövényt ültetni. Megnéztük a játszótér eszközeit, a burkolat állapotát, és megállapítottuk, hogy talán némi átrendezéssel lehetne még ide is valamilyen eszközt elhelyezni. Arra jutottunk, hogy érdemesebb lehet ezen a részen felállítani a kisebbeknek szóló játékokat, míg az új játszóterületnél (a háromszög alakú füves részen) lennének a nagyobbak játékai, mert így a hangosabb gyerekek távolabb játszhatnának az egyébként is visszhangos épületektől.

Elsétáltunk a sportpályához is, ahol megnéztük a fiataloknak szánt területet. A pálya bejáratát és burkolatát cserélni kell majd, és úgy láttuk, hogy ping-pong asztalra – már csak a szinte állandó szél miatt is – valószínűleg nem lesz hely, viszont a mászófalat, a leülős részt a terület belső oldalára el lehet helyezni. Jó lenne lámpákat is tenni majd a pálya világítására, de fontos, hogy ezek helyesen legyenek beállítva, és ne világítsanak be a környékbeli lakások ablakain.

Innen átsétáltunk az óvoda mögötti park irányába. Közben megnéztük a járófelületeket, a két épületsor találkozásánál található ligetes zöldfelületet, majd felmentünk az óvoda mögötti sétányra. Itt végleg elvetettük azt a korábbi javaslatot, hogy a kötélcsúszdát ide telepítsük, mert az értékes kettős fasor mellett erre nem lenne lehetőség. Padot viszont el tudnánk képzelni erre a részre.

Ezután a játszóteret vettük szemügyre. Az eddigi észrevételeinket megerősítve az jutott még eszünkbe, hogy a természetes adottságokat kihasználva lehetne csúszdát létrehozni a terület kis kibővítésével, ami biztosan kedvencévé válna a környékbeli gyerekeknek. Megnéztük a kötélcsúszdát is, és megerősödött az a benyomásunk, hogy az eszköz kis javításával sokat lehetne javítani annak zavaró hanghatásán.

A játszótérrel szomszédos közösségi tér továbbra is tetszik nekünk, ezért annak változtatását nem javasoltuk – annyi merült csak fel, hogy érdemes lenne valamilyen növényt felfuttatni a meglévő pergolákra. Ezután átsétáltunk a Diósy u. épületének másik oldalára, megnéztük a közvilágítást igénylő ösvényt, majd visszaindultunk az iskola előtti parkhoz. Útközben benéztünk a futópálya iskola melletti „nyomvonalára”, és megállapítottuk, hogy a kerítés melletti kitaposás helyén lenne helye az új burkolatnak.

Az iskola elé visszatérve még beszéltünk arról, hogy kinek mely elemek a legfontosabbak a fejlesztés során, majd megköszönve az elmúlt hetek közös munkáját jeleztük még, hogy október végén várhatóan tartunk majd egy közös, a lakótelep többi részén zajló közösségi tervezést is magában foglaló tervbemutatást. Ennek időpontjáról később adunk majd hírt, reméljük, ekkor is minél többen eljönnek majd!

2021. október 26-án, kedden 17 órakor az Agóra Veszprém Kulturális Központban tervbemutatót tartottunk a Jutasi közösségi tervezés zárásaként.
Az eseményen a lakosokkal közösen megálmodott terveket mutattuk be.
A közösségi tervezés során elindult egyfajta párbeszéd, közösségépítő tevékenység, amelyet folytatni kívánunk a közösségfejlesztés során.

Közösségi tervezési alkalmak képekben

Panorama agóra